Orang tak suka kita?

• Gee Lion • 08:30:00 • 49 Sembang
Korang kesah? Mungkin jugakan, bergantung pada siapakah empunya diri yang tak suka kita. Kawan, ipar duai, atau jiran sebelah yang menjoyah bawah pokok pelam tiap-tiap petang tu? Sampai kita mula menelek baju sendiri, apa yang tak kena dengan aku ni? Baju aku koyak ke? Lusuh ke? Tak cantik ke? Sehingga sanggup berhabis untuk memborong baju yang cantik lagi mewah.

Mungkin itulah yang berlaku apabila kita terlalu mementingkan apa yang orang lain fikir tentang kita. Lebih parah, kita menukarkan diri kita menjadi pembodek dan pengampu sebab berusaha mendapatkan perhatian, pujian dan penerimaan orang lain. Ini sebenarnya agenda Illuminati menandakan yang kita sebenarnya ragu-ragu terhadap diri sendiri dan kita mahukan maklum balas yang positif untuk menghapuskan SEMUA perkara negatif yang kita fikir tentang diri kita.

Jordan Bates mengutarakan kesan akibat daripada terlalu mahu menjadi apa yang orang lain fikirkan kita harus jadi. Bila kita cuba untuk memadam kritikan atau maklum balas negatif, kita sebenarnya menghapuskan banyak alternatif dan pilihan untuk kita jalani hidup dengan cara kita sendiri. Kita memilih untuk menjadi hamba kepada apa yang orang LAIN percaya.

Orang luar akan selalu mengadili kita, itu memang kerja juri-juri masyarakat yang takde kerja. Perlu ke kita kisah dengan apa yang mereka fikir? Tak, tak perlu pun. Orang macam ni yang suka-suka nak letak garis pengukur atas diri kita tidak sepatutnya mendapat perhatian apatah lagi mendapat tempat dalam hati kita sampai kita runsing fikir macam mana nak puaskan hati mereka. They'll judge based on the level of their own life so remember this measurement talk a lot about them, nothing about you.

Ingat juga, setiap kali korang rasa nak buat something so that people will get impress, just think about these idols. Teresa, Gandhi etc. They have nothing to offer except for their passion and empathy towards people. Semua ini buat orang lebih kagum dan hormat pada mereka. So trust youself to impress people by who you are, not by what you have.


Sebenarnya bila korang dapat terima hakikat bahawa tak semua orang suka apa yang korang buat dan cara korang, korang akan dapat kelebihan macam kat bawah ini.
  1. Korang bebas menjadi diri sendiri.
  2. Korang ada power untuk mengatakan NO or YES
  3. Korang akan merasa lebih selesa untuk explore perasaan korang sendiri.
  4. Korang bebas mengutarakan pendapat sendiri.
  5. Korang mungkin dapat memberi inspirasi kepada seseorang yang selalu menjadi mangsa buli orang lain.
  6. Ia juga mengajar korang untuk menjadi lebih empati terhadap orang lain dan takkan menjangkakan sesuatu sebagai ganjaran.
  7. Korang dapat menggunakan masa dengan bijak. Kenapa? Orang yang suka bodek-bodek spend their time mostly to make people like 'em. They lost themself and their precious time in between.
  8. Tanpa sedar, semua kelebihan di atas adalah ramuan untuk kejayaan. One day you will be successful and the person who disliked you? They can kiss your ass.
Okay mulai sekarang jangan risau-risau dah orang tak suka kat kita. Redha manusia memang susah dicari, carilah redha Allah di situ anda jumpa kebahagiaannya.

Adios.


It's okay', you know? It's okay to be you. It's okay to just not be okay. It's okay to not be okay.
- Kristen Stewart

  1. indeed.. be confident.. coz its ok to be our-self than to pretend to be who we are not.. huihui fighting!

    ReplyDelete
    Replies
    1. uih, semangat ni! ada pengalaman ke? share sikit!

      Delete
  2. Setuju sangat. Orang tak suka kita tu biasa , sebb kita pun bukan semua orang kita suka kan . hehe. Selamat pagi kak gee ^^ Smoga harini lebih baik dri semlam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, kena juga cermin diri sendiri dan muhasabah. Tak boleh expect orang suka kita kalau kita sendiri pun ada yang tak berkenan dengan orang lain.

      Selamat malam cik Ain. Hihihihi.. InshaAllah ^_^

      Delete
  3. It is better to be hated for what you are than to be loved for what you are not.

    ReplyDelete
    Replies
    1. One of the greatest regrets in life is being what others would want you to be, rather than being yourself.

      Delete
  4. Setuju . pduli la org nk kata apa, pduli la org xsuka kta jnji kta bahagia n xkacau org .. <---gtu la prinsip sy .. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah, yang penting jangan kacau orang. Orang pon tak kacau kita, inshaAllah. ^_^

      Delete
  5. Jadi diri sendiri lebih seronok..biar sama sama terima satu sana lain seadanya..

    ReplyDelete
  6. JADI DIRI SENDIRI N YAKIN PADA DIRI SENDIRI XPERLU PENING2 FIKIRKAN SOK-SEK SEKELILING...HIDUP BERLANDASKAN TUNTUTAN AGAMA...MUDAH SAJA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selagi masih dlm keredhaan Allah, sticklah pada prinsip. Begitu mudah. ^_^

      Delete
  7. Singgah pagi...
    Apa yg nak kisah sgt org x suka kita..n rasanya tak perlu kot kita nak fikir apa yang orang fikir pasal kita..yang penting kita jadi diri kita..klu nak pakai apa..beli apa pun duit kita sendiri... hidup ini klu selalu sgt kisah apa yng orang ckp psl kita..tak ke mana kita nie...sbb nk buat itu x blh ..nak buat ini tak boleh.. lebih baik kita hidup dengan apa yang kita ada,kita selesa...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan hairan kalau ada yang kisah. Sebab penyakit self-doubt and self-critical ni memang wujud dlm diri sesetengah manusia. Sebab itu kita dapat lihat ada orang yang berlumba-lumba nak jadi lebih dari orang lain, ada orang yg bersungguh-sungguh nak jatuhkan orang lain, ada orang yg dibuli sehingga membunuh diri. Ada..

      Delete
  8. bergantung kpd sape yg tak suka tu.. kalau org yg rapat kesah la jugak tp kalo ntah sape2 buat don't know sudah.. huhu.. mmg tak dapat la kan nak please semua org..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau orang yang rapat tu, macam mana pula ye chic Na? Huhu

      Delete
  9. Good sharing Gee...
    Kadang2 tu..memang tersasar jugak sebab asyik nak memikirkan orang cakap sana..orang cakap sini. Nak jaga hati orang sana..nak jaga hati orang sini. Akhirnya, matlamat dan tujuan asal entah ke mana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah ada manfaatnya. Somehow, saya pun pernah berada dlm keadaan di atas. Hurm.

      Delete
  10. tak cukup masa tak cukup kakitangan kalau selalu fikir apa yang orang kata pasal kita.

    kesian dekat keistimewaan yang Allah dah bagi dekat diri sendiri tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. diri sendiri tersepit semata-mata nak fikir orang lain.
      haish patut dibolayankan sajork.

      Delete
  11. Salam kenal Gee Lion..
    Memang lumrah kehidupan org kita suka ambil tahu hal -ve.. So just ignore.. Mereka itu sbnrnya lbh kpd cemburu.. Tp x semua begitu kannn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal LZ,
      Yups tak semua macam tu. Kena pandai tapis. ^_^

      Delete
  12. wow!! so inspiring!
    rasa cam berkait sangat dengan apa akak coret bebaru ni
    terima kasih kerana membuka hati dan minda akak =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, terima kasih kak yana.
      rasa lega pula bila dapat tahu at least post ini bermakna pada seseorang ^_^

      Delete
  13. memang susah untuk tak fikirkan ade orang tak suka kita tak...
    ade orang cmburu tak..ade orang tak puas ati tak..
    Tu memang sifat semulajadi manusia..

    Tapi, kalau dapat atasi perasaan tu mmg sgt baik dah kan.....



    Singgah Blogwalking....:)

    nak mudahkan kerja rumah?Jom baca ni:
    http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/06/basic-h-membantu-memudahkan-kerja-ibu.html?showComment=1433744253588#c6972630485172196856

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yups, betul tu cik Sue.
      Salam kenal ^_^

      Delete
  14. persetankan je semua cakap-cakap orang tu. Jatuh bangun sendiri bukan di tgn org lain, tgn sendiri jugak. kalau fikir sgt nak jadi elok nak jadi baik di mata org tu, tak ke hipokrit namanya?

    Orang nak cakap apa pun, buat apa nak kisah. asal sendiri happy. Buat nak peduli bahagia org kalau sendiri merana badan. kan kan. hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bersemangat saya baca komen Aisya ni. Hak3.
      Jangan fikir orang, fikir diri sudah.
      Tapi risau jadi terlalu individualistik pula.
      Kadang2 saya pun failed nak bezakan dua benda ni.

      Delete
  15. nice one la kak gee.. suka entri ni.. zizie pun dah penat la nak jadi orang lain untuk orang lain.. i wanna be myself.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk Zizie. Harap cik zizie suka Lucy Hale. ^_^

      [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6N8Uiq6bmVs[/youtube]

      Delete
    2. kita tau lagu ni!! hehehe. ada dalam filem Once Upon a Song ke eh. lupa nama filem tu

      Delete
  16. yup betul itu..
    saya ada juga tulis artikel baru2 ini mengenai wrong attitudes.. ada di blog..
    btw..

    Jom exchange bloglist sy dh add dibloglist sy.

    Jom Baca Artikel Menarik ini

    4 Sebab Kenapa Tidak Digalakkan Menggunakan ADS di Search Engine

    ReplyDelete
    Replies
    1. I've read it and it's a good point you have.
      We need to help ourself first to turn the wrong into the right one, isn't it?

      Saya dah letak link AH dlm bloglist di bawah.
      And, thanks ye bro ^_^

      Delete
  17. Setuju dgn entri ni. Just be yourself. Lebih baik jadi diri sendiri dan buat apa yg kita suka asalkan x melanggar undang2 dan hukum Allah.

    Nak puaskan hati semua org sampai bila2 pun xkan boleh. Cari redha Allah lebih penting dari cari redha manusia. Tapi still boleh consider cakap2 org lain kalau nasihat diorang tu bagus dan ada betulnya. :)

    ReplyDelete
  18. Kalau terlalu sangat hidup nak memuaskan mulut dan hati orang, memang meranalah diri. Saya lebih suka buat apa yang saya suka tapi itu tidak bermakna saya tidak boleh ditegur kalau melakukan kesilapan. Kalau orang suka nak menelek apa ada di bawah kain batik yang saya pakai, teleklah puas-puas sampai jemu, sampai bernanah hati dan perasaan. Saya peduli apa. Bukan mereka yang bayar harga kain batik saya yang murah tu pun....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang macam ni, lagi kita happy lagi dorang sakit hati.
      Lagi kita buat derk, lagi dorang hangin nak menyibuk hidup kita.
      Memang betul buat derk je, pahala dapat kat kita bukan dorang. ^_^

      Delete
  19. sis mmg dah lama buat ikut kepala sendiri as long as kita tak mengganggu org lain ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. [img]http://i.imgur.com/NcPaRPI.jpg[/img]
      hehehe..

      Delete
  20. thanks for this entry. so inspiring. sangat kena dengan situasi saya sekarang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, terima kasih ZF.
      i'm so glad to know that this post inspires others.
      like you and kak yana atas tu.
      ^_^

      Delete
  21. jadi diri sendiri itu lebih baik...jangan ikut apa yang ornag cakap tp ikutlah apa yg Allah cakap..

    ReplyDelete
  22. Setuju sangat ni! At the end of the day, we are the one who decide our own happiness :)

    ReplyDelete
  23. normallah ada orang yg tak suka kita kan. hahaha. biarkan aja dgn diaorg.

    ReplyDelete
  24. betu. kalau kita asyik jadi macam apa orang lain nak, sampai bila kita x ke mana. bila dah ikut karang, dikata copycat pula. macam kita . lagi baik orang kata kau ni peliklah. daripada orang kata kau ni sama je dengan orang lain.

    ReplyDelete
  25. Sumtimes memang terasa.. Tapi most of the time, i dont really care.. As long as i have my family..
    Peduli apa dengan orang..

    ReplyDelete
  26. em.. kalau dulu zaman baru kenal perkataan KAWAN terasa gak a.. tapi sekarang tak sempat fikir dah.. hee~ i choose to be ME..

    ReplyDelete
  27. masih mencari power untuk berkata NO, hahaha, mungkin kena belajar lagi untuk terima hakikat yang kadang-kadang kita tak mampu puaskan hati org...

    ReplyDelete

Gee Lion : Terima kasih sudi berkunjung ke mari. InshaAllah akan membalas kunjungan anda sebentar lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...