May | Best Commentators

• Gee Lion • 08:30:00 • 48 Sembang
Niat di hati, bulan ini ingat nak aktif kembali berblog tapi dek kekangan waktu (kekangan ke kengkangan ea?) niat tu tak berapa nak menjadi kenyataan. Mood pengantin baru lagi, almaklumlah..

Dari 31 hari bulan yang ada dalam bulan ni, cuma ada 12 entri saja yang aku hasilkan. Nampak tak betapa kelatnya di situ? Tapi tak kisahlahkan berapa entri pun yang naik, pada aku kuantiti pembaca tu lebih penting sebab ia secara tak langsung mendorong seseorang blogger tu untuk lebih pulun menghasilkan entri yang bagus untuk tatapan para pembaca dia. Update banyak-banyak tapi takde pembaca buat apa.. Huhuhu..

Cop, aku berkecuali. Kuantiti ramai ke tak ramai, macam inilah juga aku. Rajin aku update, tak rajin aku bolayan je. Wakakakaka.. jahat tak aku.. Huhu

Sebelum aku merepek lebih jauh, aku nak berkongsi beberapa komen yang aku rasa bagus untuk dikongsikan bersama anda semua. Nasib baik komen tak banyak, jadi senanglah kerja aku nak memilih kekdahnya.. Keh keh keh..

Betul. Akak suka baca mengenai zodiac just for fun and utk kenal karakter orang secara kasar. But I don't read horoscopes. Betul apa yang Amy discussed dlm entrinya, ada segelintir yang tak tahu horoscopes dan zodiac tu ada bezanya. In all, siapa kita bergantung pada diri sendiri dan cara pembentukan kita.

dulu masa muda sis bila sakit hati mmg x nak maafkan . bila usia dah bertambah , muhasabah diri pun byk , dgn sendirinya sis memaafkan tanpa perlu org yg menyakiti itu meminta maaf . sbb sis tak tahu bila ajal sis tiba . tak nak menyusahkan org yg hidup . maka sis ikhlaskan saja semuanya . kesannya , hati kita lebih tenang dan gembira . senyum pun sentiasa di bibir ... jgn berdendam dan buang rasa dendam ... byk hikmahnya ...

Ada betulnya apa kata pakcik tu.
Selalunya ada je bangsa bukan melayu main 'racist card' bila nak berhujah dengan melayu.
Banyak kali dah kena, tapi rasanya kebanyakan melayu akan ambil tindakan berdiam diri bila melibatkan bangsa lain.
Tapi kalau sesama melayu, habis mak bapak datuk nenek keturunan keluar maki hamun...
Dunia, dunia~~!

Kalau melihat sejarah perkembangan Islam pun kita boleh lihat bagaimana zaman Muawiyah, Abbasiah dah bermula bercakaran umat Islam. Mereka lupa bagaimana baginda rasulullah mengatasi masalah dgn perjanjian Hudaibiyah walaupun bukan dgn org Islam. Sehingga kinilah ianya berterusan dimana etnik dijadikan perbalahan sedangkan agama dipegang sama. Dlm negara kita aje jelas yg bukan berkiblat sama boleh duduk semeja tapi yg solat dlm rumah ibadah sama terus bercakaran.
Sedih:(

how about this.. toleransi... zaman sekarang, si isteri pun bekerja.. lain la zaman dulu.. perempuan kebanyakkannya tak bekerja. jadi, boleh tumpukan perhatian kepada kerja2 suri rumah.. kalau dah pergi kerja kena buat kerja, balik rumah jaga makan pakai suami dan anak2, waktu rehat pun mungkin masa tido yang ntah cukup ke tidak.. lelaki pun main peranan la sama.. tolong ringankan beban sekali.. you want a maid or a wife?

Keperluan org tengah bergantung kepada pemasalahan yg di hadapi...
sebab tidak semua masalah boleh selesai dengan ade nya org ke-3..
Lelagi hal rumahtangga yang perlu kita jaga aib dan maruah sesama pasangan..
walaupun adik beradik..walaupun mak ayah...
setiap permasalahan itu pasti akan ade jalan penyelesaian yang kita kena carik sendiri..
supaya ianya akan menjadi pengajaran dan pengalaman pada kita :)

entry ini tiba-tiba mengingatkan perbualan antara saya dan member saya dulu masa kat asrama
saya : wei kau lepas buang air besar tutupla penutup mangkuk tandas tu !
dia : buat apa nak tutup, bila orang nak guna nanti dia bukak jugak
saya : .................

Maaf tiada hadiah untuk diberi. Actually aku tak tahu nak beri hadiah apa. Berus gigi, nak? HAK3 Pandangan serta tenaga masa yang korang sumbangkan untuk singgah di blog ini amat-amat aku hargai. Terima kasih juga kepada semua yang meninggalkan jejak, tak bermakna anda tidak terbaik tapi anda adalah yang terbaik di antara yang terbaik. Bak kata Vince AF1, "Kita semua adalah pemenang, tiada pengalah.." Tanpa korang semua, tak meriahlah blog aku ni. Itu dia, ayat macam nak jual minyak haaa..

Sekian, selamat berhujung minggu bersama insan tersayang!

Next Entry : Review Blog | Top Commentator

  1. bernas komen2 diorang ni... moga kak gee pun lbh bersemangat nak berblog ni... :DDD

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih dik ikhwan.. hang pon rajin mai sini.. masyeh banyak2.. inshaAllah bersemangat. tapi bersemangat je; masa takde pun tak guna juga.. huhu

      Delete
    2. hahahahahahaa..... bersemangat + masa+ Usaha nak update tu penting... klau x kelautlah kan..

      Delete
    3. dah hampir ke laut dah ni dak ikhwan oiiii.. huhuhu..

      Delete
  2. Singgah pagi..
    Ada pulak terselit komen ku di situ.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap dapat senyum dgn lebar pagi ini.. selamat hujung minggu cik Nieyl ;)

      Delete
  3. selamat pengantin baru Gee! semoga mood pengantin baru tu akan kekal sampai bila-bila...hehe.semoga bahagia sampai ke anak cucu ya

    dahsyatnya komen-komen diorang ni..respect!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih cik Sal.. Akhirnya kahwin juga kami.. Alhamdulillah.. =)
      Kan? Rajin depa ni dok komen ala2 cendiakawan negara.. HEHE

      Delete
  4. kita menulis bukan nak bg kepuasan pada org tapi lebih kepada kepuasan diri sendiri... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's just like you hosting a show of your life. You want to express your feeling so that you'll be satisfied but in the same time, you see this blog as a medium for people to gain benefit and share the lesson; since they've spent a quite reasonable time to read your site. Eventually this will make you more eager to improve your show ( more meaningful, quality entries).. This is so me.. ^_^

      Delete
  5. Manisnya air dek larutnya gula yang dikacau..manisnya ukhuwah dek kasih sayang yang dikongsi bersama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanpa gula takkan jadi air milo yang sedap seperti mana tanpa kasih sayang, takkan terjalin ukhuwah yang dimahukan.. Best tak perumpamaan saya cik Jua?
      ^_^

      Delete
  6. wei...mana aci ni!
    mei belum habislah! nama akak patut ada dalam tu =)
    hehe...gurau aje ye gee =)

    betullah kan, tanpa mereka yang berkunjung ni
    sunyilah blog kita, terima kaish tuk gee juga ye...
    terima kasih kerana sentiasa menyokong akak
    kalau depan mata, dah peluk dah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aci aci buka pintuuuuu..... HUHU
      Haruslah sum up terus kak Yana, sebab Sabtu & Ahad kita tak update. Cuti blog sedunia.
      Pastu masuk bulan baru nak update Top Commentator pulak. HIHI
      Nak gurau-gurau pergi Kuala Krau laaaa... HAHAHAHHA

      Terima kasih kak Yana, saya rasa entri saya yg lepas ada membawa makna tersendiri.
      Bukan sebab kita nak meraih pengikut/pembaca yg ramai tapi the journey semasa berblog tu sendiri.
      Kita bertemu dgn kawan yg baru dan saling berkongsi sesuatu yang kita tak dapat nak kongsi dgn orang lain di sekeliling kita (ini kes saya..)
      Saya doakan kak Yana tabah dan inshaAllah, Allah bersama dgn orang-orang yg sabar.
      Pastinya ada sesuatu yg lebih baik menanti kak Yana dan sekeluarga.

      Nasib baik takde depan mata ye.. HIHI
      Selalu orang yang tidak sihat; kita akan lawat & bagi hadiahkan, tapi tak dapat nak beri bunga pada kak Yana. Nah, saya hantar bunga secara virtual.
      Harap sudi menerimanya..
      Terima kasih juga kerana sentiasa menyokong saya di sini. ^_^

      [img]http://i.imgur.com/Fn2VPeW.jpg[/img]

      Delete
  7. Datang singgah jenguk Gee! Salam Jumaat.
    Wah, Gee dah sum up utk bulan May :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam kak Farrah, terima kasih sudi datang jenguk. Jemputlah minum.. HEHE
      Terharus sum up terus kak Farrah, sebab Sabtu & Ahad kita tak update.
      Pastu masuk bulan baru nak update Top Commentator pulak. HEEEE.. ^_^

      Delete
  8. Replies
    1. terima kasih..
      *sambung tepuk*
      ^_^

      Delete
  9. Singgah sini.. Salam jumaat.. kitapun dah jarang update blog. kadang2 idea banyak tapi xde masa plk. satu pos sebulan pun mujur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tambah, kadang2 idea banyak tapi bila mengadap laptop tetiba idea terbang.. HUHUHUHU
      Tak aci betulllll...

      Delete
  10. Wah .hehe . berus gigi jugak boleh. Selamat berhujung mggu ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acah je tu. HAK3.. terima kasih cik Ain, selamat berhujung minggu juga ^_^

      Delete
  11. wah kak Gee. saya suka juga template ni. nampak lembut je :D

    nama kita ada dekat komen kak Farrah tu pun okay dah la tu. hahahahahahaha... mereka pandai komen secara bernas. saya ni budak-budak lagi. hahahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih cik Amy.. Ni tak tahulah berapa lama pulak boleh bertahan. HOHO
      Lupa pulak nak taruk link blog cik Amy kat nama tu. Sorry ye.. Nasib baik cik Amy sebut. ^_^
      Budak2 zaman sekarang ni lagi pandai, komen cik Amy pun bernas tau. InshaAllah next time. ^_^

      Delete
  12. Kena komen best2 la lepas ni..boleh dapat berus gigi :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA.. Acah je tu. Apa barang bagi berus gigi ni. HIHI I'm thinking something else but menunggu masa yang sesuai je utk dihadiahkan ^_^

      Delete
  13. ehem. nantikan df di list anda hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah, soon ^_^
      Mana hang hilang lagi ni cik DF? Sibuk uruskan kes jenayah ke ni? HIHI

      Delete
  14. Aku cuba displinkan diri dengan buat entri paling kurang satu seminggu, tak kira betapa sibuknya diri.
    Sebab pada aku, kalau nak manage blog dgn update seminggu sekali pun payah, macam mana satu hari nanti aku nak manage empayar perniagaan besar aku?
    Hehehe
    **berangan**

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well, what type of business you truly want to start?
      Hang mungkin melihat blog sebagai platform yg baik utk mendisiplinkan diri tapi kadang-kadang untuk memajukan empayar perniagaan kita di luar sana, kita terpaksa tinggalkan dunia blog kita di sini. Kan kan kan.. ^_^

      Delete
  15. blog dah tuka baju lah, tercari2 kejap mana nak post komen ni.. hahaha..

    takpe2.. next month boleh lah berazam mengaktifkan diri kembali. hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahlah berapa lama pulak baju ni akan dipakai. hehe.
      inshaAllah, jika diberi masa lebih utk beramas mesra dgn blog ni. ^_^

      Delete
  16. selamat berhujung minggu.. sama la dgn nasib saya.. kekangan masa nk update blog.. dalam seminggu 1-2 entri je dapat publish..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 entri dapat sehari pun dah kira WIN dah tu.. saya nak dapat 1 entri dlm masa dua hari pun susah rasanya..

      p/s: lama tak nama pha is kat cni ^_^

      Delete
  17. wah mood pengantin baru tak habis lagi. :')
    sorry lama tak singgah. kak gee kawen pun saya tak tahu (T T)
    baca last paragraph yg part vince tu terus terngiang2 lagu percayalah sayang. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. takdelah, biasa2 je.
      takpe, kak gee pun jarang singgah rumah cik budak kan?
      vince dah takde lagu baru sekarang kan, dia majok kot. huhu..

      Delete
  18. wah.. mmg layak jd best commentators.. zz pun masih nk terkial2 nak update every day.. bulan 5 ni x sampai 10 pun entrynye..hehe.. betul2.. bila ada org tinggalkan jejak rse mcm semangt nk berblogging tu ada.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.. kan.. best.. macam ada orang yg peduli apa yg kita nak cakap. walaupun jejak dlm sepatah dua kata je. hoho...

      Delete
  19. salam pengantin baru.. ammvoii

    ReplyDelete
  20. eh.. ada zizie la.. mekasih kak gee... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. you are most welcome cik zizie ^_^

      Delete
  21. hehehe CT kalo singgah bnyak komen ngarut2 je.. harap Gee tak pelakuk kepala CT miahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh tak kisah sebenarnya. apa pun yg korang semua nak tulis saya amat2 hargai. tak kisah! huhu!

      Delete
  22. ni nak lari dari tajuk . sis tertarik dgn design blog ni . rasanya bukan calang2 org blh buat mcm ni . nak bermain dgn kod , java script mmg melelahkan . klu ada masa banyak , blh la ambil tempahan design template . dapat gak side income ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. minima template je cik qaseh.. saya dok modified kod css hasil tutorial di google. bab javascript tu tak pandai pun. huhu.. apepun, terima kasih ye cik qaseh.. kembang sekejap. hehe.. ^_^

      Delete
  23. Sangat-sangat bernas komen kat atas tu. Btw dah lama tak dengar kita semua pemenang tiada pengalah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu first dengar masa tengok AF1, kelakor betul tengok vince tersasul2 sebab terkejut dia menang.. pastu, dah takde yg ulang balik ayat dia.

      Delete

Gee Lion : Terima kasih sudi berkunjung ke mari. InshaAllah akan membalas kunjungan anda sebentar lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...