Magis

• Gee Lion • 17:41:00 • 26 Sembang
Novel tulisan Ramlee Awang Murshid tak pernah menghampakan aku. Aku tak berapa gemar nak layan novel cinta-cintun ni, sebab once addicted, would be always addicted. Basically, kalau korang baca novel ni pada awalnya memang agak blur. Magis apa yang cuba dipaparkan oleh RAM? Rupanya magis itulah, malah begitu baik garapannya dalam menggambarkan dunia akhir zaman.

Aku maklum, pastilah Dajal yang digambarkan di akhir cerita. Sekurang-kurangnya begitulah yang aku bayangkan.


Jika sebelum ini kita selalu disogokkan dengan cerita-cerita Hollywood berdasarkan Bible kepercayaan mereka [ Tonton Charlie and the Chocolate Factory, Gladiator, Harry Potter and the Deathly Hallows, The Book of Eli, The Secret Garden, Season of the Witch, The Truman Show etcetera.. ] Apa kata kali ini korang layan novel garapan penulis Melayu berkiblatkan perspektif Islam?

Malah lebih baik sekiranya novel-novel persis ini yang diadaptasi menjadi filem atau drama, daripada menyogokkan penonton-penonton Melayu dengan cerita cinta yang tak berkesudahan. Sendu!

  1. tak pernah lagi baca buku karya RAM.. tapi banyak tengok review2 yg best pasal karya dia.. one day, maybe.. :)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum dik...

    Wahhhh..kebetulan kan?akakpun x suka dgn novel cinta,x tgk juga drama bersiri yg diadaptasi dr novel tu...hehehe...mcm ni bersemangat la akak nk membaca novel RAM...betul la kata saabat akak tu,begitu juga caliph dan lana.....

    ReplyDelete
  3. Ehhhhhh...lupa nak ckp la....akak tgk novel magis ni di blog caliph shuriken....

    ReplyDelete
  4. ya penah jugak baca karya awl mursid..best..byak unsur traller..aksi.. pling penting novel yg dihasilkan mngikut bdaya dan persektif islam.. magic x pernah baca lagi..insaalah akan cari..
    samalah jarang baca novel cinta..kalau baca pun romete ada beli :)

    ReplyDelete
  5. Sama tak dengan Magika filem KRU tu....

    ReplyDelete
  6. sebenarnya ika pun ternanti2 karya RAM ni difilemkan...sebab ika suka baca novel2 beliau...banyak koleksi kat rumah....kalau difilemkan dan diolah dengan baik ika yakin mesti menarik untuk ditonton...

    ReplyDelete
  7. RAM adalah penulis kegemaran acik ..best magis..

    jemput join segmen acik ye

    ReplyDelete
  8. @Chic Na rugi tak bace tau.. someday pas awak bace, jangan lupe kongsikan ye.. (:

    ReplyDelete
  9. @Wirda Amir waalaikumusalam Kak Wir, memang best. sekaran ni saya sdg berjinak-jinak nak mengenali penulis thriller lain kat Malaysia ni. rasanya, novel depa jauh lebih berbaloi utk dibace drpd novel2 cintan cintun ni.. haishhh...

    ReplyDelete
  10. @Sobri Yaacob kan? berbaloi-baloi.. cariklah and baca. watak dlm novel tu dah tak asing lagi dah sebab dah pernah muncul dlm novel2 RAM lain sebelum ni. Kalau awak suka pd watak Saifuddin, Carlos & Tombiruo, novel ni mengisahkan semuanya... ^^

    ReplyDelete
  11. @hainom OKje tak sama kak.. lain sangat. hihi.. (:

    ReplyDelete
  12. @Affy Afiqah itulah pasal. tapi selalu kesilapan-2 produser kat M'sia bila adaptasi novel ke filem, selalu pilih pelakon-2 yg tak kena. hilang selera terus nak tengok... eeuwww..

    ReplyDelete
  13. @Aku Penghibur segmen apakah itu? inshaAllah acik.. ^^

    ReplyDelete
  14. novel2 karya RAM memang tak pernh menghampakan. ada isi yg nk dismpaikn pnulis =)

    ReplyDelete
  15. @Gee Lion

    oeh bersangkut paut ke watak dia.. mesti gempak..
    owh mesti satu hari akan baca..cuma biasalah bkan kaki novel..satu novel dkat 3 bulan baru abih baca..he..he

    ReplyDelete
  16. tak silap pernah bc 1 karya RAM..tp tak igt tajuk apa..tgk magis ni mcm menarik je..boleh try bc soon..:)

    ReplyDelete
  17. kalu x silap 2 bln lps ke SACC mall shah alam..bla da blk br tau yg RAM ada dtg utk autograph session...melepas daa

    ReplyDelete
  18. Menarik.. in shaa Allah, akan masuk list yang dicari^^

    ReplyDelete
  19. @Sobri Yaacob agak bersangkut paut. sy bace selalu skip2. mula2 belakang pastu depan pastu baru tengah2.. 3 jam je dah boleh abes guna taktik cenggitu.. mwahahhaaha.. :p

    ReplyDelete
  20. rietta pown dah bli....tpi kan.....org dikampung baca dlu....suka sangat karya RAM...

    ReplyDelete
  21. @HeNRieTTa JoSe orang di kampung bace dulu? kat mane kampungnyer?

    ReplyDelete
  22. Bila akak dtg ke blog kamu ni,akak rasa mcm akak dah pernah kenal kamu wpun kamu tkde identiti...hehe

    ReplyDelete
  23. @Wirda Amir Pernah kenal kot.. through my previous blog.. *jeng3.. :p

    ReplyDelete

Gee Lion : Terima kasih sudi berkunjung ke mari. InshaAllah akan membalas kunjungan anda sebentar lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...