Sepi

• Gee Lion • 11:11:00 • 46 Sembang
Sepi tu memang indah. Saat takde siapa boleh kacau kau. Apa kau fikir, apa kau rasa semua ada kat situ. Waktu kau jalan sendiri dan kau lihat sekeliling, dan kau bercakap pada diri sendiri "WHAT A BLESS TIME I HAD, SHOULD HAVING MORE."

Kau rela sepi, sepi menjujurkan kau. Sepi membuatkan kau muhasabah diri. Sepi peneman yang setia saat kau merenung kelemahan sendiri. Sepi memberikan kau cermin, cermin yang takkan ada pantulan pada siapa-siapa, cuma pada kau seorang sahaja.


Sepi adalah bila kau keseorangan tapi masih ada orang lain peduli tentang kau. Sepi memberanakkan sunyi. Sunyi adalah bila kau dalam keriuhan tapi takda siapa pon kisah tentang kau. Kau bersendiri. Kau menyendiri. Bila kau keseorangan kau hanya mendengar dengungan suara kau seadanya, bergema di hujung gegendang telinga.

Dia tahu bahawa dia tidak lagi berada dalam fasa sepi. Dia kini semakin sunyi. Waktu dia jalan sendiri dan lihat sekeliling; di mana orang lainnya berjalan berdua dan bertiga, dan dia cakap pada diri sendiri "WHAT A LONELINESS I HAD. SHOULD NEVER END LIKE THIS."

Dia sanggup berkawan dengan sepi tapi dia tak sudi sunyi hadir menemani.

  1. Sepi itu kdg2 berakhir dgn keindahan..akak pernah menyepikan diri dari pensyarah tu selama setahun..tiba2 akak dpt msj dr dia....katanya...'syg,percintaan kita ini terlalu suci dn tak pernah tercemar,abg rasa kita ada jodoh bersama'...ms tu akak tersenyum gembira....akak juga perna menyepi selama sebulan dari amir...tiba2,satu malam tu akak dpt sms dr dia...'mama tgh buat apa tu?mama menjahit ke..?'masa tu akak tk taupun itu amir tp akak pdt rasakan itu dia,itulah pertama kali kami berbual di alam nyata...kemudian akak tanya...ini papa ke..?dia jwb 'ye...papa kepada buah cinta kita yg berdozen tu, papa rindu....kemudian akak jwb...mama juga rindu...tapi raja,dia cuma sanggup menyepi dr akak selama seminggu,selebih dr itu,dia pasti akan hubungi akak,bila akak tanya,kenapa ayah diam.dia jwb..ayah sibuk dn sibuk itu yg buat ayh blh tahan rindu pd mama..bila ayh tak blh tahan,ayah bc msj2 mama pd ayah...kdg2 ayah senyum....kdg2 bila rindu sgt ayah sebak.....tp smpai sekarang,akak tetap bersendiri..bila memandu sendiri,akak suka tgk perempuan yg duduk di bangku sebelah pemandu sambil meriba anak atau sambil membelek muka di cermin..akakpun rasa nak akhiri semua ni....akak nak merasa duduk di bangku sebelah pemandu...hehehe.....

    ReplyDelete
  2. kalau tak nak sunyi. jgn menyendiri..keluar dr kepompong sendiri :D

    ReplyDelete
  3. i likeeee. i love to be alone with my thoughts sometimes. but then i realised being alone makes me depressed.

    ReplyDelete
  4. @Sally Samsaiman itulah masalah dia. dia tak tahu nak keluar macam mana.. (:

    ReplyDelete
  5. @Iris Jasmine there's nothing wrong to be alone. it's the lonely we should not have.

    ReplyDelete
  6. @Wirda Amir haish.. dah sampai seru dah tu kak Wir.. Wirda 'Amir'.. baru saya perasan nama dia.. hurmmm.. <3

    ReplyDelete
  7. i sumtimes enjoy some quiet time tapi rasanya i spesis yg tak suka loneliness...
    pernah merasa alone...sbb tu sangat tak suka...
    syukur dengan apa yg i have now...

    ReplyDelete
  8. @Wirda Amir ada sayang, ada abang.
    ada mama ada papa. ada mama ada ayah. tiga orang?

    ReplyDelete
  9. kekadang sunyi itu mendamaikan....Dan bila baca semua ni rasa mistiklah pulak..hahahahha...Gee lion penuh dgn misteri..hihoihi

    ReplyDelete
  10. Hurmmm dan <3.......akak suka dua 'perkataan' tu...tiga tahun dulu,amir dan raja suka dgn 'hurmmm' yg akak mesti sertakan di status akak,'hurmmm' dan 'ermmm'....bkn amir dn raja sj suka,mala rkn fb akak yg lain2nya...ianya menjadi pertanyaan,apa yg akak maksudkan dn hurmmmm atau ermmm itu..?akak kata,kena tau tonasi akak ketika menyatakannya sbb ianya akan memberi makna yg berbeza mengikut nada ketika kita mengucapkannya....kemudian amir kata...'mama,perkataan hurmmm dan ermmmm yg mama cipta itu menjadi ikutan semua rkn fb kita...papa tgk di grouppun semua or ikut apa yg mama tulis...dan setiap kali amir menulis utk akak,amir akan sertai <3 bersama,tk pernah tinggal walau sekalipun...kemudian akak tanya,...papa,mcmana nak buat love berwarna pink tu..mama suka...kemudian amir ajar..mula2 mama letak < kemudian 3...dn sejak itu,setiap perbualan kami dipenuhi dgn love berwarna pink <3......

    Seru blom sampai lg.....

    ReplyDelete
  11. Heheheehe....ada abg,ada ayah,ada papa....ketiga2nya panggil akak syg...hehehee...ye tiga org...dn ketiga2nya tahu tentang masing2....antara cinta dn syg...antara kasi dn kasihan....antara papa,ayah dan abg.....di mana hati ini hendak di letak....?

    ReplyDelete
  12. oh ada beza eh sunyi & sepi..hehe but sepi is better sbb still ada org caring pasal kita. mcm awak kata:)
    sepi bagus. masa untuk diri sendiri.

    ReplyDelete
  13. betul kata sally...keluar dri lubuk kesunyian..

    ReplyDelete
  14. kadang2 sy suka duk bersendirian tanpa ada gngguan dr ssiapa..

    mcm mna nk jadi berani?..ada tips tak?..sy ni seorang yg sngt pemalu bila berdepan dgn org ramai..
    contohnya: klau brada depan pentas..

    ReplyDelete
  15. turut berasa sepi bla membaca entry ini..owh....hope 2014 x akan sepi lg..pmulaan yg gmilang utk trus maju..he..he.. ewah..

    :)

    ReplyDelete
  16. sometimes menyendiri itu perlu :)

    ReplyDelete
  17. ooo lain eh sepi dengan sunyi? hihi.. baru tau..

    ReplyDelete
  18. @Rasp nobody likes to be alone, esp.loneliness.. macam yg dia cakap kat atas tu, sepi memuhasabahkan diri & membuatkan kita lebih menghargai saat2 bersama (:

    ReplyDelete
  19. @ikhwan yusuff mistik? oh tidak.. saya cuma manusia biasa je. bukan bomoh, pawang, dukun apatah lagi jin. hohoho :p

    ReplyDelete
  20. @Wirda Amir haish... tersenyum sendiri saya baca komen kak Wir ni.. macam ni eaaaa --> <3

    hihi (:

    ReplyDelete
  21. @Wirda Amir tentang soal nak letak hati tu kak Wir, cuba baca komen saya dalam entri sebelum ni.. saya dah senaraikan panjang2 dah.. inshaAllah membantu.. <3

    eh terletak lagi.. hehe :p

    ReplyDelete
  22. @Yumida Huda dia pon tak tahu nak keluar macam mana...

    ReplyDelete
  23. @Akeyla Azmi but, still there are people caring about you. so, don't be sad ye qila.. (:

    ReplyDelete
  24. @Chic Na simbolik tu cik Na. macam alone dgn lonely.. (:

    ReplyDelete
  25. @Puteri Syazwani certain people does cik Puteri.. certain people.. (:

    owh pemalu rupanya.. patutlah manis je avatar dia.. heee.. kak gee takde tips, cuma bila gugup tu nak datang; amalkan bacaan surah taha ayat 25 - 28 :)

    bab pemalu itu sifat. sukar nak kikis. just remember, don't change so people will like you, be yourself and right people will love the real you.

    kak gee suka quotes ni. so meaningful <3

    ReplyDelete
  26. bila saya ada kat rumah, sy lebih suka menyepi. sebab, kalau sy cuba menegur housemates saya, semuanya memberi riak muka yang satu - malas melayan. mungkin juga itu hanya perasaan sy. hmmm..

    ReplyDelete
  27. @Nurul Farahizzati hurm, saya pon kadang2 macam tu jgk.. ): apalah nasib kita ni zizie.. huhu..

    ReplyDelete
  28. Menyepi tu best, bila otak serabut. Sometimes we really some time alone :)

    ReplyDelete
  29. Sepi itu indah..walaupun keldg menyakitkan..bg sya ianya tersgt indah..huhu.. :')

    ReplyDelete
  30. sepi itu indah..? ikut individu jugak rasanya..

    ReplyDelete
  31. @Gee Lion
    hihihihih..tulah tapi selalunya mendalam maksud setiap entry tu.....:DDD

    ReplyDelete
  32. @adrianna syaz indah.. hurmm.. hanya yg mengalami je dapat rasa..

    ReplyDelete
  33. Sepi itu memang indah. Sebagai contoh, apabila kita memilih untuk menyepi sendirian pada waktu malam untuk mengadu dan mendekatkan diri dengan Allah. Pasti terasa nikmatnya apabila keihklasan berjaya dikecapi. :)

    ReplyDelete
  34. kadang2 sepi merupakan satu perkara yang bagus pada pendapat saya..sebab ketika kita sedang kesepian usually ketika itu laa datang idea2 yang bagus untuk kita merancanakan masa depan...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  35. @wanariahamiza ramai para sufi yang memilih sepi utk mengabadikan diri dlm beribadah.. good point!

    (:

    ReplyDelete
  36. @Azlan Strider betul tu en.Azlan, kadang2 tak boleh nak fikir bila sesak sangat ni kan... (:

    ReplyDelete

Gee Lion : Terima kasih sudi berkunjung ke mari. InshaAllah akan membalas kunjungan anda sebentar lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...