Bunga

• Gee Lion • 15:19:00 • 32 Sembang
Pagiku adalah bunga seri pagi
Berkembang wangi menguntum hati
Pesonaku singgah adalah cebisan diri yang suci
Kuntumanku menadah sang embun kelaparan
Dibiar dipetik mengindah jambangan

Petangku semalu yang menguncup sayu
Sakit mencucuk ibarat sembilu
Duri di kaki tiada bererti
Begitu rendah duduknya diri
Bisa dituntas dibuang sekali



Senjaku adalah mawar yang kelesuan
Baunya harum menusuk kalbu
Meski duriku memagari indah nian
Ingin dicapai sukar dipegang
Ditusuk sang gunting, layu berguguran..

Dan malamku, kemboja di wangian pusara
Berkembang wangi menemani nurani
Pesonaku adalah cebisan hati yang suci
Kuntumanku menadah ihsan sang Pencipta
Bermukim sepi untuk mengabadikan diri kepadaNya..

  1. Haruman semerbak mewangi sentiasa
    siang bersama sinar mentari
    malam mengiringi bulan purnama
    indahnya digarap setiap detik
    senyum terukir pada yg menikmati
    indahnya anugerah Illahi sang pencipta
    jangan sesekali dinodai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah kak zakie,
      akan digunakan setiap detik yg ada dgn penuh berguna..
      dan menghargainya.. =)

      Delete
  2. ..........................

    p/s : petang ni xleh nak hayati sbb tgh major migraine...bila dah okay sikit nnt komen yg betul-betul :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh pulak macam tu?!
      pergilah rehat cik Sally, dah okay sikit meh datang cni..
      ^_^

      Delete
    2. dah okay...dah hadam...tapi tak mampu nak balas... :)

      Delete
  3. Replies
    1. alhamdulillah.. masih diberi ilham oleh Allah utk berkarya..
      thanks sayang (:

      Delete
  4. uih, madah pujangga..dah tukaq template eh? emm, besaqkan tulisan entry sikit bleyh..hehe :) berpinau cek nk baca..da rabun kot..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tukaq sikit ja.. :D
      dah besarkan dah.
      sebelum ni size 11 now dah tukar size 12..
      erkkk.. masih rasa berpinau?

      memang rasa nak besarkan lagi tapi nanti rasa hodoh pulak.
      tak kena dgn template blog yg kecik ni..
      hehehe..

      Delete
  5. saya baca dua kali baru dapat hadam :)
    tetiba teringat lagu akim-mewangi.

    p/s : saya tanya camtu sebab saya takut r nanti saya ni ter-kurang-adab pulak dengan kak Gee :)
    selalu saya main belasah je panggil orang kakak rupanya lagi muda dari saya
    (T T)
    saya ni x kisah kalau orang nak panggil saya apa. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dapat hadam pun takpe.
      hakak faham sangat cik budak.. hehehe..

      p/s : oh i see.. heee.. dok eh, okay je. takdelah ter-kurang-adab pun.. (:
      nak selamat awak panggil je semua orang dgn title kat depan cik @ encik. macam kak gee selalu buat.. hehehe..

      Delete
  6. Salam maal hijrah Gee..
    lama x dgr pasal bunga seri pagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam maal hijrah cik fidah..
      ada.. masih berkuntum lagi.. =)

      Delete
  7. wah wahh tak rety lah nakbuat macam ni, haha takdok jiwa seni~

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, masih diberi jiwa oleh Allah utk terus mengarang cik Nur. (:

      Delete
  8. yang pasti akak memang suka bunga!
    semua benda nak ada bunga!
    hati ku juga berbunga-bunga, bila nampak bunga
    yang apsti entry pasal bunga ni tidak aku mengerti...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua wanita memang suka pada bunga kak yana,
      unless depa lesbi, or tomboi.. mwehehehe..
      takpo eh tak faham.. adeh... nak buat lagu mana..

      Delete
  9. Si dandelion berubah wajah ye gee...hehehe..tq sbb masih sudi ke blog akak...rasanya mcm tkde benda akak nk kongsi di blog sbb akak dh ada tmpat utk berkongsi segala rasa....hehehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dandelion masih begitu kak Wir,
      Tetap terbuai2 ditiup angin, kadang tiada arah hendak dituju. Ke mana angin berhenti, di situlah dia pergi..

      Haaa.. kak Wir dah pilih??

      Delete
  10. Ha sudah ....... dah start dah dah.....hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasalah.. hidup otak nak bersastera ajer memang susah kak.. hehe ^_^

      Delete
  11. Di waktu 1 pagi ni xdapat nak fikir sangat..

    ReplyDelete

Gee Lion : Terima kasih sudi berkunjung ke mari. InshaAllah akan membalas kunjungan anda sebentar lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...