Kiriman

• Gee Lion • 14:00:00 • 58 Sembang
Membaca kiriman whatsapp dari adik aku malam tadi, benar-benar menganggu fikiran aku. Masih terbayang-bayang apa yang dia tulis. Lanjutan kisah bersalinnya, kepada kisah kakakku yang mungkin diduakan sehingga kepada masalah tempat kerja aku.

Persoalan dia, "Mungkinkah ini kifarah buat kita adik-beradik?"

Sampai sekarang aku tak balas whatsapp dia.
Aku masih mencari jawapan yang sesuai, boleh juga dibaca sebagai alasan.


Sebab aku tahu, jauh di sudut hati aku ini aku mengeyakannya.

Dunia ni kadang-kadang aneh putarannya.
Yang melukakan hidup bahagia.
Yang terluka hidup merana..

  1. lebih baik ianya dianggap sebagai ujian . perlu percaya juga pada bayaran cash dr Allah ... apa pun alasan dan sebab , redha , tawakal dan bertabahlah melaluinya . setiap yg berlaku ada hikmah dan pengajaran . jgn cari kesalahan org lain tapi perbaiki diri kita di mata Allah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah CM.. itulah yg saya berusaha membuatnya.. doakan saya & terima kasih, nasihat yg sangat bermakna.. :')

      Delete
  2. sabar ye kak.. yes, somehow kita akan tertanya, kenapa diuji sebegini sedangkan tak pernah sakiti sesiapa. maybe He missing us :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. He miss so much.. I mean, something I did..
      Buat Dia turunkan suatu peringatan..

      Delete
  3. Kadang-kadang Allah bagi kite sesuatu mungkin kifarah buat kite. Tp itu mmg ketentuan yang sejak azali Allah dah tetapkan. In shaa Allah one day akan bertemu kebahagian. Chill ok? He know what the best for us :) Take a deep breath and smile.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah cik nur,
      Try to best as chill as possible :D
      Thanks sudi ke mari =)

      Delete
  4. Salam. Hee jodoh ajal maut rejeki semuanya Dia dh tentukan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam..
      Ye, betul tu encik lalat ;D

      Delete
  5. Kita seringkalli d uji..ujian demi ujian sejauh mna kita dpt brtahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau gagal bertahan.. maknanya, kita gagal dlm ujian yg diberikan kan cik lya?
      :"(

      Delete
  6. Hakikatnya selagi kita hidup pasti ada ujian Allah berikan
    Dari ujian itu juga pasti ada hikmah terbaik yg akan diberikan juga
    Bersabar dan redha.. mohon dan serah diri padaNya yg maha mendengar dan maha mengasihani..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih utk nasihat itu kakzakie,
      InshaAllah akan beristiqamah mempraktikkannya..
      (:

      Delete
  7. ujian ALLAH buat insan terpilih
    ingat tu aje, tak payah fikir sebaliknya =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang kadang kala sangat berat utk dihadam.
      rupanya kata tinta Dia lebih tajam dari mata pedang..

      Delete
  8. anggap shj sbg ujian. jawapan kpd ujian tu dah sedia ada. kalau x de, masakan DIA beri ujian tu kalau x krn kemampuan kita mengatasinya kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah cik anies, saya akan cuba mengingatinya..
      slow & steady..
      hehehe :D

      Delete
  9. sentiasa sabar & redha atas ujian yg diturunkan... pasti ada hikmahnyer nnti in shaa Allah doakn yg terbaik for u & family yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih KA
      semoga KA juga sentiasa berada dlm penjagaanNya..(:

      Delete
  10. cari jalan penyeselaian ya cik gee.... Pasti ad seseuatu jwpan yg menjawab persoalan tu....cantik leader....nak satu boleh..hihihihhi p/s:bbuat sendiri ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa nak biarkan je kot.
      malas dah nak memikir.
      mungkin masa akan jadi penyembuh, siapa tahu kan?

      p/s : tak dapek nak nolongnyer haa.. header tu pon saya cilok dari facebook cover. saya modified jadi header blog.. mwahahaha..

      Delete
    2. opsss header slh eja plkk....aiyoyoyoy...

      ooooo..cantik sesuai..:D

      Delete
    3. itulah, nasib baik saya dah scan betul2 maksud ayat en.Ikhwan kat atas. kalau tak pelik, mana nak rembat leader dlm blog nih? hehe ^_^

      Delete
  11. harapnya tiada yang buruk berlaku...

    ujian tu mmg kadang-kadang kita tak duga..bertabah la ye :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah cik Sally,
      maybe semua ini sebagai peringatan sahaja buat diri ini yang makin lemah.. (':

      Delete
  12. Allah menduga dan menguji kita kerana DIA sayangkan kita dan mahukan kita menjadi lebih baik dari sebelumnya. Semoga dipermudahkan segala urusan ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye.. terima kasih cik puteri.
      Semoga cik puteri juga sentiasa berada dlm penjagaanNya :')

      Delete
  13. Anggaplah ianya sebagai ujian dan dugaan hidup
    in shaa Allah..akan diganti dengan yg lebih baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. aamin.. moga dimakbulkan doa itu cik Fidah.. (:

      Delete
  14. Assalamualaikum gee...

    Karma itu ada..setiap perbuatan samada baik atau buruk walau sebesar zarahpun pasti akan di balas..jg bersungut krn Allah itu Maha Adil...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah, mungkin kebenaran akan timbul di balik hari.. cuma antara lambat dengan cepat sahaja.. (:

      Delete
  15. ada masa, 1+1 satu pun begitu susah untuk dijawab.

    semoga sentiasa tabah walau apa pun yg berlaku ye.. harap2 dipermudahkan semuanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah cik Aisya, harap dipermudahkan segalanya jua..
      aamin.. (:

      1+1 = 2 @ 3?

      Delete
  16. Yang melukakan hidup bahagia, sangat biasa berlaku dalam ironi kehidupan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaupun tidak berakhir bahagia di sini, inshaAllah di sana lain pula ceritanya, kan puan sha?
      ^_^

      Delete
  17. Ada mungkin juga yang luarannya bahagia dalamannya terseksa.. apa2 pun kejadian yang berlaku, ada hikmahnya dan ada petunjuk daripadaNya dengan izin Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul juga kata Ibnu.
      ada logik..
      mana tahu kan..hehe >_<

      Delete
  18. kesusahan mengingatkan kita kepada-Nya ^.^

    ReplyDelete
  19. ujian untuk lebih dekatkan diri kita dengan Dia ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. exactly.. cuma tunggu masa kita nak extractkan saja ^_^

      Delete
  20. Suka duka.....pahit manis mmg mainan hidup kita Gee... Moga memasing tabah yer. Tiada bumi yg tidak ditimpa hujan...eh? Tetiba hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah tu.. bukan bumi namanya kalau tak ditimpa hujan.
      Cuma manusia je mengada-ngada.
      Bila hujan nak panas.
      Bila panas nak hujan pulak.
      Tak faham betul T_T

      Delete
  21. mak timm selalu ckp, klau kita ditimpa masalah, mungkin dulu2 tok nenek kita pernah buat dekat org..jadi kekdg kita yg menerima akibat..
    tpi, selalunya apa2 jadi mesti ada hikmahnya kan..Allah xakan memberi sesuatu ujian yg kita xmmpu nk menanganinya^^ sabar je ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye, saya pernah dengar apa yg mak timm cakap.
      semoga ianya menjadi kifarah buat kita semua.
      inshaAllah mana tahu disebabkan ujian ini, dapat mengurankan neraca kiri kita bila ditimbang di sana nanti.. :'(

      Delete
  22. Mungkin itu ujian. Ujian yang diberi Sang Pencipta untuk dekat denganNya. Mungkin Dia rindu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye IM, alangkah bertuahnya kami kerana dirindui oleh Nya..:')

      Delete
  23. Moga ujian ini buat semua adik- beradik makin kuat dan tabah. Moga terselit hikmah yang lebih baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah IM, mungkin ada hikmahnya.
      Lagipula, setiap kejadian Dia tak pernah ada makna yg sia-sia.. =)

      Delete
  24. wah, entri semua betul2 buat saya kena fikir lama..

    kita manusia ni memang x boleh lari dari dosa. saya nak cakap lebih pun saya x pasti apa yang dah berlaku. tapi ALLAH bagi masa untuk kita ubah balik diri. untuk pulang balik ke jalan-Nya. mungkin dah terlupa banyak pada DIA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. kalau nak menulis, kenalah bergaya sikit. aiceh :p
      iye itulah yg saya rasakan cik amy. that's why saya tak balas whatsapp tu.. rasa macam soalan tu.. kena pada batang hidung sendiri.. :'(

      Delete
  25. Baca 2 ayat terakhir yang kak Gee tulis buat saya teringat pada lirik opick - tiada duka yang abadi.

    Moga akak terus tabah dan memberi sokongan antara adik beradik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah, duka ini akan ada penyembuhnya.. inshaAllah akan terus tabah cik budak ^_^

      Delete
  26. GL, saya x berapa faham.
    Tapi, maybe dapat teka..

    ReplyDelete
  27. tu lah kan. setiap kali ada ujian msti rasa camtu.
    tapi tu lah nak kena tabah & redha je lah segala yg dtg.
    inshaAllah mudah2an diperkuatkan :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. manusia dan perasaan tak dapat dipisahkan.
      sama ada ia berbentuk positif atau negatif, itu sahaja yg perlu kita kawal.
      inshaAllah cik ana.. inshaAllah akan kuat.. (':

      Delete

Gee Lion : Terima kasih sudi berkunjung ke mari. InshaAllah akan membalas kunjungan anda sebentar lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...