Dosa

• Gee Lion • 21:00:00 • 40 Sembang
Dia dan dosa rasanya seakan sudah sebati. Perlukah diteruskan niat andai sudah tahu bahawa semua itu adalah angkara yg membawa dia kecundang sekali lagi?

Dia dirantai dan dipaksa membuat pilihan. Ia bagaikan perjanjian yang telah tertulis semenjak dia menghirup udara segar sebagai seorang insan. Di kanannya adalah kejahatan dan kirinya adalah keburukan. Dia harus mendongak ke hadapan untuk mencari pertolongan, namun hanya di belakang tahu perihal yang sebenarnya. Haruskah dia melunturkan kekerasan dan berpaling pada Cinta yang paling setia?


Dia rasa dia masih belum mencuba yang terbaik. Seumur hidup dia, inilah hal yang paling teruk pernah menghuni dalam hatinya.. Ini semua penipuan, ini semua permainan. Sesungguhnya si iblis itu takkan duduk senang selagi tidak melihat dia terperusuk kembali.

Akan tetapi sekiranya dia sudah tahu, kenapa dia masih gagal melawan keinginan nafsu ini? Kenapa harus tunduk kepada bisikan si iblis yang bermuka-muka? Kenapa harus memberi mereka peluang membekam emosi dalam akal yang lemah itu? Kenapa tidak memohon pertolongan dari yang Satu?

Dia dah dosa itu sudah sebati. Ibarat kuku dan jari, sukar dipisahkan lagi.

  1. penipu..penipu..penibu..
    dasar penipu!!
    kerana nafsu kamu merana
    ibarat membuat dosa bertengkat-tengkat..smakin keyanglah sang iblis!! kenapa2..kenapa?
    itu pilihan yang aku pilih!

    mcm mana gee? boleh dibuat monolog dalaman x??

    ReplyDelete
  2. @Sobri Yaacob en.Sobri, ini bukan monolog dalaman, nak buat jeritan dalaman pon boleh.. hehehe.. :)

    entahlah kenapa, nafsu tu susah nak kikis kan. ibarat iblis dan diri dah jadi sahabat sejati. apa yg iblis nak, semua kita bagi..

    ReplyDelete
  3. :((
    betul. iblis sangat gila ah T_T
    go away damn u ugh!!!!!

    ReplyDelete
  4. nafsu vs syaitan.
    nafsu ni lagi dahsyat.
    huhu..
    saya pun sama je. mula2 ingat, pastu alpa tanpa warning...
    :(

    ReplyDelete
  5. manusia insan yang lemah dan tidak terlepas dari kesilapan.. seharusnya mereka selalu bermuhasabah diri dan memperbaiki kesilapan itu..

    ReplyDelete
  6. xtau knpe..tp suke bce ayt2 awk.. ('',)

    ReplyDelete
  7. Teringat satu soalan dr si pensyarah,
    ada mata pandang,ada telinga dgr,ada mulut diam,apa guna bahu kanan dn kiri...?kemudian akak jwb..
    Ada rakib dn atid di situ..mencatat setiap perlakuan..di situ ada beban,harap berat yg disebelah kanan...kemudian pensyarah tu terdiam...tiada jwpn seterusnya...hanya ini satu2nya soalan yg tiada jwb bls dr si pensyarah drpd berpuluh2 soalan...

    Kalau dh di kanan dn kiri sealanya adalah kejahatan...memang berat sgtlah bebanan...maka ketawala iblis dn syaitan...

    ReplyDelete
  8. Bila akak mengadap tab akak ni,terpaksa la akak ingat pd kamu coz wall papernya si dandelion y sedang berterbangan tk berhenti2 menghiasi.....hehe...line akak teruk plak dlm semingu dua ni..tu yg tkde entri ditambah lg kesibukan yg tk terduga....tp ada hikmanya,kesibukan jd tk sibuk sbb mengadap kesibukan itu semata2 tanpa gangguan yg lainnya.....

    ReplyDelete
  9. Allah s.w.t maha mengampun..walaupun berpuluh tahun bergelumang dengan dosa namun jika dengan jika bertaubat insyallah akan diampunkan..tapi jangan pula kita ambil sambil lewa kerana kita tak tahu sama ada kita semua sempat bertaubat tak..betul tak??hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  10. tiap kali bertandang kesini..akak tak tau nak komen apa..bahasa tak puitis...:)

    ReplyDelete
  11. entri yang sangat lain dari yang lain.. hebat penghayatan entri nie

    ReplyDelete
  12. @ikhwan yusuff kena kuat iman nak lawan tentera iblis nih... maknanya, iman dia tak cukup kuat la ni kan.. (:

    ReplyDelete
  13. @Akeyla Azmi banyakkan solat, mengaji & mengamalkannya, amalkan zikir; inshaAllah berambus lah iblis2 tu... (:

    ReplyDelete
  14. @Nurul Farahizzati syaitanlah yg mencetuskan nafsu. kita menggerakkannya.. (:

    ReplyDelete
  15. @Ayue Idris terima kasih cik Ayue, sorry tak dpt join GA awak. next time okay, tapi janganlah wajib LIKE tu pada saya sebab saya takde FB. Hehe..

    ReplyDelete
  16. @Wirda Amir bukan saja pensyarah, saya pon terdiam baca jawapan akak pd pensyarah tu. honestly speaking, i never tought about that.. (':

    mungkin ada cara utk hilangkan bebanan tu, siapa tahu mungkin dia dah jumpa. maka terdiamlah iblis dan syaitan itu kan Kak Wir... (:

    ReplyDelete
  17. @Azlan Strider betul tu en.Azlan setuju sangat. jangan ambil mudah sebab kita tak tahu bila Allah akan tarik nyawa kita... (':

    ReplyDelete
  18. @❤Kamsiah❤ tak pe kak.. saya sangat memahami.. komen sebegini & meluahkan isi hati tentang ketidakfahaman akak terhadap entri saya pon dah mencukupi.. hihi.. (:

    ReplyDelete
  19. @Aku Penghibur oh ye? walaupun saya buat entri ni waktu nak tertidur & mata tengah kuyu giler.. saya rasa tak cukup best.....

    pe pon, tq acik.. (:

    ReplyDelete
  20. @Wirda Amir wahh... ada makna jugaklah dandelion ni pada kak Wir sampai wall paper pon kak Wir taruk dandelion ye... hehehhe... takpe kak, mungkin ada hikmah disebalik line teruk & kesibukan tak terduga tu.. (";

    ReplyDelete
  21. Salam G

    sebenarnya bila G tulis sangat3333 tu,akak teringat pd si pensyarah,setiap kali dia suka dn setuju dgn tulisan akak,dia kan jwb...betol3333......
    Dan 999 tu selalu digunakan oleh raja,manakala <3 oleh amir..

    Tentang p/s akak tu,tiada kaitan dn sesiapapun di dunia blog ini,akak tak akan menulis dn tujuan utk menujukan kpd seseorg,apalagi di dunia maya ini dimana kita saling tidak mengenali secara peribadi cuma bila akak menulis utk seseorg,akak akan bgtau dia,begitu juga dia,bila buat entri utk akak,dia akan bgtau akak,kdg2 kami lakukannya bersama2...

    P/s itu utk Daddy :P

    ReplyDelete
  22. Dandelion tkde makna apa2 dlm hidup akak cuma akak suka bila tgk org tiupnya sambil buat hajat...hehe...wall paper ni paling cantik akak rasakan dr yg lain2nya,G blh tgk pd (samsung tab 3 ada kat situ...)sbb tu akak pilih wall paper tu....

    ReplyDelete
  23. @Wirda Amir haaaa.. kan p/s tu utk somebody antara mereka bertiga nih.. hehehe.. dah agak dah... =)

    999 buat masa ni saya tak guna lagi.. heee...

    ReplyDelete
  24. @Wirda Amir saya takde samsung tab 3, tapi yup, saya perasan ada wallpaper samsung macam nih.. tak sangka, dulu saya pandang bunga ni kosong je. ye lah, ia tak cantik dan mengembang macam bunga2 lain. warna putih je. tak kalerful macam yg lain tu.. tapi sekarang baru saya faham. dandelion tu, kdg2 ada kaitan rapat dgn.. dgn.. adalah.. haha.. <3

    ReplyDelete
  25. manusia sesetengahnya hanya mencari Allah waktu susah...waktu senang? lupa, leka, lalai...itu jawapannya :)

    ReplyDelete
  26. Dengan dia kan...??

    Pensyarah tu,akak kenal dia di alam maya,lebih tiga tahun dulu,masa tu di wall fb dia,ada diri dia bersama keluarganya..isteri dn dua org anak lelaki...tiada info lain tentang dia,yg ada cuma keluh kesah dia sebagai suami yg ditinggalkan oleh isteri dn membawa pergi dua org anak mereka bersama...noraini membawa pergi akmal dn danial tanpa pensyarah itu tahu ke mana arahnya...itulah apa yg tersurat di wall fbnya.....

    ReplyDelete
  27. Entah bagaimana,setelah dua minggu akak berada di wall dia,akak dpt melihat bahawa ada sesuatu yg tersirat di sebalik yg tersurat...bila akak dpt tau segala yg tersirat,si pensyarah terkejut...dia kata,abg suka dgn cara aida,tk byk tanya tp boleh tau semua...dia kata,ajar abang caranya.....akak jwb begini,
    abg,saya tk suka melihat dgn mata,sy takut tertipu,sy berfikir tp kdg2 sy keliru,sy buta IT tapi sy ada matahati...sy melihat abg dgn matahati..kemudian dia ckp lg..ajar abg bagaimana nak melihat dgn matahati....akak jwb begini...ustaz saya kata,kalau nak melihat dgn matahati,hati kita kena suci..sy ikhlas dgn abg,sy tak pernah syakwasangka apa2,sy tk pernah curiga...hurmmm

    ReplyDelete
  28. @Affy Afiqah waktu senang dia lebih panjang. gamaknya sebab tu dia terlebih leka & lalai..

    ReplyDelete
  29. @Wirda Amir antara mereka bertiga nih, siapa yg lebih lama kak Wir kenal? siapa yg kak Wir rasa paling senang dibawa berbicara...?

    saya simpati dengan kisah pensyarah tu. jadi bagaimana dia dengan isteri serta anak2 nya sekarang? hurm. eh, hurmm.. hehehe =)

    bagaimana melihat dengan matahati? kak Wir ajar dia? betul, hati kena suci, baru mata hati terbuka..

    ReplyDelete
  30. nafsu..musuh terbesar manusia..lawan, jgn kalah dgn nafsu sendiri..

    ReplyDelete
  31. Akak kenal si pensyarah lebih dulu dr amir n raja..terlalu byk peristiwa akak bersama si pensyarah tu,masa akak di laman fb dia,byk soalan yg susah2 dia tanya,dia suruh akak jwb,katanya..laman abg utk aida menajamkan fikiran,jwb apa sj yg aida fikir...dn setiap kali akak menjwb,dia akan like kesemua komen akak,kami tk pernah online pd waktu yg sama,dia akan sediakan soalan,akak akan jwb,keesokan paginya,bila akak bgn n buka fb...sehingga hampir seratus notification dr nama dia...dia like n komen bls apa yg akak tulis..ianya berlanjutan selama hampir setahun sehinggalah hati si pensyarah berubah...tulisan akak bkn lagi jd kesukaan dia,apa yg akak tulis yg dirasakan tk kena pd dia,di padam sehingga akak menangis...bila akak dn dia bertelagah,kami tk bertelagah di alam maya,dia akan talipon akak,atau akak akan talipon dia,kami akan berbincang dgn mendengar suara sbb akak kata,akak tk suka dia baca tulisan akak mengikut emosi dia sendiri,akak nk dia dgr nada akak bila berbicara,begitu juga akak nk tau nada dia,ternyata dia lembut,tak kasar tp ego dia sgt tinggi..bila akak tanya,kenapa abg delete jwpn saya.dia jwb..kalau syg sayangkan abg,jgn melawan abg,syg kuat melawan...kalau syg abg,apa yg abg tulis,abg ckp,abg buat syg kena ikut....kemudian akak ckp,sy bkn nk melawan abg,bkn ke laman abg utk menajamkan fikiran...??dulu abg suka wpun pendpt kita tk sama,abg kata sy bijak tp sekrang kenapa abg ckp sy suka melawan ckp abg...??hurmmmm

    ReplyDelete
  32. @Wirda Amir uish... sentap saya baca cerita kak Wir nih. urm, I think I need to revise all of your stories to come to the conclusion.

    Saya kan kak Wir, sangat tak suka dengan lelaki yg suka kata kalau kita sayang dia, kita kena ikut cakap dia. Sebab pada saya, kasih sayang yg macam tu, macam tak adil. Jadi bagaimana dengan kita? Sayang kita pula bagaimana?

    Saya pernah berkawan rapat dengan lelaki macam nih. Pada saya, lelaki macam ni kurang matang. Mereka tak pandai menghormati perasaan perempuan. Apatah lagi menghargai.

    Maaf kiranya saya tersilap bicara. Apa yang saya rasa dan saya simpulkan adalah dari pengalaman saya sendiri. One day, maybe I will unlock the story in one of my entry.

    Mengapa terlalu mudah berubah hati? Mengapa dulu sayang sekarang dibenci? Mengapa dulu dicari tapi sekarang dimarah-marahi?

    Hurmmmm....

    ReplyDelete
  33. @Mime MF inshaAllah cik Mime, inshaAllah. imannya senipis kulit bawang cuma... (=

    ReplyDelete
  34. Tapi bab pensyarah ni,bkn sbb dia benci,sbb dia syg akak tp ego dia tinggi..akak hormat dia tp akak suka sesuatu yg jelas dlm hidup,kalau dia slh,akak cuba betulkan,kalau akak salah,akak nk dia bgtau kesalahan akak supaya akak boleh perbaiki diri...dlm pada akak berada di laman fb dia,tiba2 ada seorg lelaki bernama Ben ikut berkomen di situ,diikuti seorg gadis yg berperwatakan gedik menggoda si Pensyarah dn Ben..tp akak sendiri tk tau mengapa,naluri akak pd hari pertama berkawan dgn Ben dn Solehah,akak dpt merasakan bahawa ben dn solehah adalah si pensyarah tp akak diamkan aja,akak ikut melayan komen2 mereka,sehinggalah satu ketika,akak tidak lg berada di laman si pensyarah tersebut tp akak tetap mengintai apa yg ada di sana,si ben,solehah dn si pensyarah berada di situ,mula2 akak tersenyum melihat kerenah itu,kemudian akak berfikir dn bersedih,apa agaknya yg ada di dlm hati si pensyara,sehinggakan dia bermonolog wpun zahirnya seperti berdialog...satu malam tu,dia cl akak,kemudian akak tanya..abg,ben dn solehah tu diri abg sendirikan?kemudian dia jwb,ben tu poliskan?dia garang n tegas,solehah tu gadis tak baik,syg jgn pedulikan dia,kenapa syg suka layan si ben tu?lain kali jgn layan dia...kemudian akak ckp,ben tu kan abg,apasalahnya sy layan ben,kenapa abg nak cemburu pd diri abg sendiri...?kemudian dia mengalah..ye,ben n solehah tu abg,sj abg nk meriahkan alam maya ni...kemudian si pensyarah tanya,mcmana syg blh tau itu abg?akak jwb,sy dh bgtau abg dr dulu,sy melihat abg dgn matahati...kemudian dia kata..ajar abg,mcmana nk melihat dgn matahati....hurmmmm

    ReplyDelete
  35. Ada soalan di atas tu akak dh perasan semalam tp x sempat nk jwb,antara ketiga2 tu dgn siapa akak paling senang utk berbicara...kisah akak dn si pensyarah tu akak luahkan pd amir ms akak larikan diri dr si pensyarah,masa tu akak merajuk hati,amir tmpt akak meluahkan rasa,hampir setahun kami kenal di fb tnpa tahu diri masing2 sehinggalah kami mengenali rupa dn keluarga,kami menjadi dir kami sendiri,masa tu amir bw akak ke dunia blog,bersama kwn2 dia lelaki dn perempuan...tp kisah si pensyarah blom habis lagi....hehehee......

    ReplyDelete
  36. @Wirda Amir memang panjang kisah kak Wir ni.. maaf saya bertanya, kenapa kak Wir lari dari pensyarah itu pada permulaannya? now dia dah jumpa kak Wir.. how the thing's going?

    ReplyDelete

Gee Lion : Terima kasih sudi berkunjung ke mari. InshaAllah akan membalas kunjungan anda sebentar lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...