Kopiccino

• Gee Lion • 09:30:00 • 42 Sembang
Menghidu kopiccino di dalam train, sambil ditemani sang buku setia dan pandangan saujana yang memukau, stress itu hilang buat seketika. Kopiccino itu ada banyak rahsianya. Hangat, larut dalam rasa dan hirupan yang menyegarkan ingatan.

Waktu begini, waktu hujan mengundang luyutan di pangkal mata namun dia tetap bugar. Kelihatan di garisan pipinya senyuman yang menguntum disulami gelengan kepala keseorangan. Memikirkan apa yang telah dia lalui selama lebih enam bulan di tempat baru. Suka dan duka itu mencanting fikirannya.

You never know how strong you are until being strong is the only choice you have. Ungkapan keramat Cayla Mills itu menari-nari dalam ruangan matanya.


Dia tahu dia hamba yang bertuah. Ujian itu datang kerana Allah merindukan keluh kesahnya. Dia tahu dialah hamba yang menagih perhatian dariNya. Kadang dia jatuh kadang dia merundum, sekurangnya dia tidak berpaling, tidak pula terlalu selesa.

Hirupan kopiccino mengena pada bibirnya yang kembali mekar dengan senyuman. Sang buku masih setia. Saujana menghijau masih memukau..

  1. akak tak boleh minum minumn berkafein... cepat rasa mengantuk..

    ReplyDelete
  2. Morning kak gee <3
    wahh. Hirup lah byk byk kopiccino tu hihi.
    Agar bibirnya mekar kembali dengan senyuman <3

    ReplyDelete
  3. Like !! Suka sangat minum kopiccino sedap .. Allah bagi ujian sebab allah sayang dengan hambanya :)kan

    ReplyDelete
  4. Gee..bau kopi memang best..sygnya x boleh nak minum..hehe..sonok bertandang kat blog gee..sbbnya..adalah..hehe..gee..semoga kita2 trus tabah dgn apa yg kita hadapi sekarang gee..^_^

    ReplyDelete
  5. wow bumbastik ayat...
    membaca entry ni sambil menhirup segelas air suam bkn kopicino :P

    You never know how strong you are until being strong is the only choice you have - it true :)

    ReplyDelete
  6. ...pun selalu tersuntik semangat bila teringat kata2 keramat Cayla Mills tu.. Salam Ahad Gee :)

    ReplyDelete
  7. @Mizz Aiza (Dunia Kecil) saya pon jarang.. cuma kalau tetiba nak feeling omputih, pekenalah secawan dua.. heee.. (:

    ReplyDelete
  8. @Akeyla Azmi amboi kemain cik qila ye.. hehhe.. okeh3.. jemput minum sekali.. (:

    ReplyDelete
  9. @Afiqah Adzan benar tu cik fiqa.. Bila Allah sayangkan hambaNya, Dia akan turunkan ujian buat hambaNya itu [Tirmidhi].

    (:

    ReplyDelete
  10. @adrianna syaz kenapa tak boleh minum? cik adrianna ada migrain ye?

    tenkiu seronok ke sini. sebabnya dirahsiakan pulak.. takpe2.. inshaAllah kita tabah, Allah kan sayang hambaNya yg kuat.. (:

    ReplyDelete
  11. @Sobri Yaacob ish jangan bom, habis meletop belog ni karang... hehe.. :p

    air suam pon boleh, lebih healthy daripada kopiccino..

    (:

    ReplyDelete
  12. @Nurul Hidayah salam Ahad juga cik Nurul, bestkan kata2 tu.. dia selalu fikir tentangnya.. ^^

    ReplyDelete
  13. white coffe sedappp :D ahahaha

    btw df tak berhnti teruslah hehehe. just df ni busy dgn blaja je ^^ kalau ade masa df post entry. dont loli

    ReplyDelete
  14. caffeine always the best companion...at least for me...hehehe :)

    Be Strong, in everything.

    ReplyDelete
  15. kopi memang best.. dulu suka minum tp skrg kena pantang sbb gastrik.. hikkk.. -suka komen keluar tajuk kan :) -

    ReplyDelete
  16. @Mizz Aiza (Dunia Kecil) bukan selalu. sekali dah minum, bantai dua terus. hehe (:

    ReplyDelete
  17. @Detective Fiqa bunyik mcm nak melarikan diri je.. taulah banyak kes sekarang yang nak kena selesai.. hehe.. (:

    ReplyDelete
  18. @Chic Na tak keluar. masih bawah bumbung yg sama, bilik je lain. ~.~

    ReplyDelete
  19. "You never know how strong you are until being strong is the only choice you have"

    Dont know what to say..its soOO me!! Fuh.
    Need to be strong..chaiyok!!
    Er..xmnum kafein..apple juice bole? Hehe

    ReplyDelete
  20. Cam feeling2 omputih la. Nak lagi bess, duduk kat restoran2 terbuka ala2 cam kat paris tu. Order kopi & roti2 mat saleh sket. Pastu baca buku sambil tengok orang lalu lalang.

    ReplyDelete
  21. @Ayue Idris asalkan ia sejenis air dan halal diminum.. hehe.. :p

    ReplyDelete
  22. Wow....sambil menikmati secawan kappocino kita tazkirah sekejap hehe....

    ReplyDelete
  23. ini laa kelebehian orang yang membaca...ade peneman ketika minum kapucino...hehehe..klu sy dah tentu peneman dia ialah telefon jer..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  24. dah lamer xmnum kopicino...biasa skank plain coffee jer...

    ReplyDelete
  25. tetiba sy teringat kn 1 novel ni yg bercerita ttg kopi...hebat betul pengetahuan si penulis ttg kopi, mocha, latte etc

    ReplyDelete
  26. he..he.. heity.. amin...
    tapi kopicino lg sdap kot..
    tapi xleh amalkan selalu la gee :)

    ReplyDelete
  27. Manusia teruji adalah manusia paling bertuah. Sometimes itu bukanlah satu ujian tapi satu cara DIA membawa kita ke fasa yang lain. Kadang kala kita menolak dan mengingkari perintahnya, makanya sesuatu kesulitan terjadi so that we can get out of it and move forward. Kesulitan itu juga yang menyedarkan kita bahawa DIA masih ada dan berkuasa :)

    Cappuccino, all time favourite!

    ReplyDelete
  28. @hainom OKje dalam berhibur kena muhasabah diri juga kadang2.. hihi

    ReplyDelete
  29. @Azlan Strider asalkan ada peneman. kalau tak, forever alone lah jawabnyer.. (:

    ReplyDelete
  30. @HeNRieTTa JoSe plain coffee pon boleh.. lagi sedap kot (:

    ReplyDelete
  31. @Sobri Yaacob betul tu. dia sengaja je nak test minum kopiccino dlm train, nak feeling2 omputih katanya.. hehe :p

    ReplyDelete
  32. @superVEE You are damn right.
    bersyukur, itu saja kata kuncinya.
    Dia bagi ujian sesuai dgn kemampuan diri.
    Kalau tak hidup kita akan tetap di takuk yang sama, masih cakap yg sama, setiap hari buat benda yang sama.. boringnyer...

    heeee...

    ReplyDelete
  33. Salam G...

    Sambil minum kopipun kita boleh bermuhasabah diri...sebenarnya semua yg kita lihat,boleh mengaitkan kita dgn kehidupan....

    ReplyDelete
  34. @Wirda Amir waalaikumusalam kak Wir, betul tu kak. Saya setuju. Sebab itu makanya, terhasillah entri ini.. walaupun kopicino takde kena mengena pon dengan apa yang ada dalam kepala dia waktu tu... hehe..

    ReplyDelete
  35. @Affy Afiqah sesetengah orang sensitif dgn kopi.. ika pon ea... heee..

    ReplyDelete
  36. jenis2 kopi ni sy xboleh minum..sure sakit kepala lps tu..huhu

    ReplyDelete
  37. @Mime MF certain people memang alah dgn kopi. saya dulu macam tu jugak, but after a few times, a little bit okay now.. (=

    ReplyDelete

Gee Lion : Terima kasih sudi berkunjung ke mari. InshaAllah akan membalas kunjungan anda sebentar lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...