Tropika

• Gee Lion • 12:45:00 • 39 Sembang
Laluan tropika itu dia lalui, sekian lama tanpa sesiapa jua di sisi. Aromanya damai dan menenangkan, wangi menusuk ke hati. Di sini, di suatu masa dulu yang pernah menciptakan memori. Tapi dia tak jemu, laluan tropika itu tetap dia lalui saban hari..

Tanpa segan silu, embun menitis mencium tapak tangannya kala ditadah untuk meratah kelembapan malam. Dia menghirup nafas; segar.. Angin sejuk membelai tulangnya. Langkahnya terhenti seketika..

Dia merenung jauh ke dalam kegelapan laut yang bergelora. Kosong.. Redup matanya seredup hawa di jiwanya. Telinganya menangkap rumor lagu cinta yang menyanyi, dibawa bersama sang angin laut yang menyapa. Bukan sekadar lagu biasa, lagu itu memuji Kekasih Tuhannya. Dalam diam, matanya membentuk sekawah mutiara. Dia tertunduk bersahaja. Kalbunya tersentuh, dia mengira-ngira dosa dan pahala.


Di laluan tropika yang dingin itu, buat seketika dia terasa hangatnya saat mutiara gugur di pipi. Di laluan tropika yang diam itu, dia terasa kerdilnya diri. Di laluan tropika yang berpagar itu, dia terasa keseorangan bertemankan memori yang silih berganti.

Siapa kata apa yang berlaku tidak disesali?
Siapa kata apa yang berlalu tidak dihargai?

Dia mengesat perlahan jernih mutiara yang mengaliri. Geraknya perlahan sekali. Dia meneruskan langkah yang terhenti sambil angin laut terus menyanyi..


Salam Maulidur Rasul. Marilah sama-sama kita mengingati perjuangan Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW dalam menegakkan syiar Islam. Semoga kita semua tergolong dalam golongan umat Nabi Muhammad SAW yang mendapat syafaat daripada Baginda. AMIN. - Gee Lion


  1. Siapa kata apa yang berlaku tidak disesali?
    Siapa kata apa yang berlalu tidak dihargai? - Gee Tiger :p


    :((
    Amin kak gee :D
    Moga kita semua dapat syafaat nya!!! :D

    ReplyDelete
  2. @Akeyla Azmi Gee Tiger? Auwww.. I tak garang macam Tiger tu.. Hoho :p

    Amin.. Begitulah hendaknya ~.~

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum gee.
    Salam Maulidur Rasul.. :)

    Senyum dengan komen akeyla..gee tiger jadinya..hehe :)

    Kemana hari cuti ni gee.. :)

    ReplyDelete
  4. salam maulidur rasul kak gee :)

    iba-tiba rindu nak duduk tepi pantai bila baca entri ni..

    ReplyDelete
  5. Kalau kesalpun,apa yg kita bole buat...

    Kalau hargai kenapa pula disesali...?

    Salam maulidur rasul Gee...

    Ameen..utk doa di atas....

    ReplyDelete
  6. Terasa sungguh kesyahduan membaca ayat demi ayat Tropika tu..

    Salam Maulidur Rasul Gee :)

    ReplyDelete
  7. @Tinta Lana waalaikumusalam.. salam maulidur rasul kpd cik lana juga.. ;)

    ade2 je cik qila tu kan.. nakal dia nih.. tahulah, piat telinga dia kalau jumpa dia.. hehe..

    ke rumah kakak sekejap. pusing2 shah Alam.. =)

    ReplyDelete
  8. @Nurul Farahizzati waalaikumusalam.. bila kali terakhir cik zizie bersantai tepi pantai?

    ReplyDelete
  9. @Wirda Amir Sebab ia dah berlalu kak Wir.. =)

    Amin... ;)

    ReplyDelete
  10. @Nurul Hidayah syahdu takpe, jangan sendu. lagi sedih. hehe. salam maulidur rasul kpd cik Nurul juga.. =)

    ReplyDelete
  11. Salam maulidur rasul Gee... ho kalau akak nak pecah kepala nak dapat ayat2 indah ini... caiyok...

    ReplyDelete
  12. Salam maulidur Rasul. Tahun leps dapat juga MET menyambut maulidur Rasuul, jalan adalah 3km aje.

    Best setelah lebih 20th. tak berarak macam tu tapi katanya tahun ni pihak masjid tak buat perarakan macam tu ...sedihlah pula.

    Gee, MET nak minta kod untuk lagu "cinta yang terhumban" boleh tak?. MET ingat, nak masukkan lagu tu dalam novel MET.

    Please......

    Assalamualaikum dan selamat malam.

    ReplyDelete
  13. wah, siap cerpen tu =)
    salam maulidur rasul. Banyakkan berselawat =)

    ReplyDelete
  14. @Pha Is salam maulidur rasul en.Pha Is =)

    ReplyDelete
  15. @suka suka salam maulidur rasul kak mar.. alhamdulillah masih diberi ilham oleh Allah utk menulis.. saya pon boleh pecah kepala kalau nak menanam macam kak mar. tak pandai saya.. hehe..

    ReplyDelete
  16. @mak ieteng awatnya pulak MET pihak masjid taknak buat dah.. rugi tau tak buat. at least dpt jugak tarik para remaja join perarakan sebegini..
    kod lagu? hehe.
    saya tak tahu apa-apa tntang kod lagu MET.
    sebab bukan saya yg tulis lagu "cinta yg terhumban" tu.
    heeeee....

    waalaikumusalam MET.. selamat malam. maaf terpaksa menghampakan MET. hurm....

    ReplyDelete
  17. @sha my heart salam maulidur rasul kepada cik sha juga.. jom kita selawat sama2 ye.. =3

    ReplyDelete
  18. @ikhwan yusuff salam maulidur rasul kpd en.Ikhwan juga.. ^^

    ReplyDelete
  19. setiap tempat yang kita pernah pergi, sudah tentu ada pahit manisnya, sudah tentu ada yang menjadi catatan memori, ika juga ada tempat yang sehingga kini ika pilih untuk tidak ika kunjungi lagi, sebab tempat tu terasa pahit, banyak kenangan tak best, tapi kadang2 kita kena harungi juga kan kak geee...

    salam maulidur rasul :)

    ReplyDelete
  20. salam maulidur rasul , suka baca entri blog ini... lain ari lain..meaningful

    ReplyDelete
  21. puitis kata-kata dalam entri gee.. salam maulidur rasul.. bersamalah kita berselawat..

    ReplyDelete
  22. mungkin 3 minggu yang lepas. yang pastinya, tahun ni belum lagi..

    ReplyDelete
  23. setiap yg berlaku telah berlaku..semoga kita mendapat pengajaran daripanya..

    p/s: salam maulidur rasul...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  24. @nana kimie waalaikumusalam cik Nana, harap cik Nana sihat2 aje.. (:

    ReplyDelete
  25. @Affy Afiqah yups, especially kalau kita taknak berpisah dari kenangan..

    ReplyDelete
  26. @Mizz Aiza (Dunia Kecil) alhamdulillah, ilham dari Allah. salam maulidur rasul kpd kak aiza juga.. :)

    ReplyDelete
  27. @Nurul Farahizzati sekarang baru bulan 1 cik zizie.. hehe.. rumah dekat dgn pantai ke? eh jelesnyer.. waaa...

    ReplyDelete
  28. @Azlan Strider saya rasa dia dah dapat pengajaran en.Azlan.. heee.. (;

    salam maulidur rasul kpd en.Azlan juga..

    ReplyDelete
  29. mungkin juga dia hargai cuma tak nampak di mata kasar. mungkin juga dia terpaksa sesali. siapa tahu? :')

    #syahdu sangat baca entry bertemankan lagu dan hati sedingin salju. salam maulidur rasul :')

    ReplyDelete
  30. Salam maulidurrasul Gee...
    Sangat mendalam maksud entri ni...tak terpikir dek akal okje gee..hehe

    ReplyDelete
  31. @asha hana tak siapa yg tahu apa bermukim di hatinya cik Hana. saya hanya mampu memerhati saja..

    kalau rasa syahdu tu, maknanya sampailah entri ni di hati sedingin salju cik Hana.. heee..

    salam maulidur rasul kpd cik hana juga.. =)

    ReplyDelete
  32. @hainom OKje takpe kak okje.. saya faham kalau ada yg tak faham.. hehehe =3

    ReplyDelete
  33. puitis sgt.. nak bls dengan cara cm nie tak pandai la.. salam maulidur rasul buat gee...

    ReplyDelete
  34. @Hafiza AizZawa alhamdulillah.. terima kasih cik Hafiza.. heeee.. salam maulidur rasul buat cik Hafiza juga.. =)

    ReplyDelete

Gee Lion : Terima kasih sudi berkunjung ke mari. InshaAllah akan membalas kunjungan anda sebentar lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...